top of page
Search

Rasuolė Drazdauskienė: būdama 50 metų nubėga savo pirmąjį 100 km nuotolį varžybose. Ilgaamžiškumo paslaptis. Sportuojanti stipri moteris.

Rasuolė Drazdauskienė, 52 m., Vilnius, Lietuva.

- Ar  tu supranti, kad reikia metų metus bėgioti, kad nubėgtum maratoną?!
- Nežinau, bet aš pabandysiu!
Rasuole Drazdauskiene Laiminga moteris Lietuvos vėliava bėgimo varžybos Bislett 24-Hour Indoor Challenge Rasuolė Drazdauskienė
#Bislett 24-Hour Indoor Challenge - 24 val. bėgimo varžybos Norvegijoje. Tąkart Rasuolė nubėjo 166.67 km.

 

– besijuokdama prisimena Rasuolė Drazdauskienė pokalbį su Petru Pranckūnu. Ir 2021m. liepą, būdama 50 metų, nubėga savo pirmąjį 100 km nuotolį varžybose Vingio parke #Vilnius100kmrunning orui kaistant iki 33’C, o vėliau - siaučiant audrai su perkūnija, lūžtančiais medžiais, skraidančiu varžybų inventoriumi. “Aš pati savimi tada patyriau, kad nieko nėra neįmanomo. Aš daugybę kartų įsivaizdavau, kaip kertu finišo liniją. Ir kitaip būti negalėjo.” – toliau pasakoja stipri moteris Rasuolė mintimis grįždama į jausmą finišavus tądien.  


“Aš pati savimi tada patyriau, kad nieko nėra neįmanomo. Aš daugybę kartų įsivaizdavau, kaip kertu finišo liniją. Ir kitaip būti negalėjo.”

Įspūdinga yra tai, kad dar 2006m., būdama 35 m., Rasuolė patirdavo sunkumų lipdama į biuro antrą aukštą, taigi dažniau rinkdavosi liftą! Prisimena, kaip su kolege nusprendusi pėsčiomis grįžti namo, vidury Šeškinės kalno (Vilniuje) suprato, kad tai yra jos riba. Tačiau tądien likusi viena, atsikvėpavusi, pailsėjusi, galiausiai kalną įveikė. Vėliau sekė diagnozė – krūvio netolerancija. Rasuolė galvojo esanti širdininkė. 


Moteris prisimena, kaip gaila ir neįprasta buvo stebėti kolegę, kuri savaitgalį žygiavo 30 km. ir atėjusi į darbą pirmadienį, sunkiai galėjo paeiti. Tai prajuokino ir tuo pačiu sudomino smalsiąją Rasuolę, kuriai visada atrodė, kad yra kažkas daugiau už durų pavadinimu „darbas-namai“. Taip po truputį, nuo 2016 m. moteris atrado #TrenkTuras pėsčiųjų žygius, ilgainiui išdrįsdama eiti 50 km. pajūriu, o veliau ir 100 km. 

Vienok, bėgti Rasuolė sugalvojo 2020 m. lapkritį, nebežinodama, kaip toliau išbūti karantino įtampą, ilgus metus puoselėto verslo uždarymą, akivaizdžiai jausdama priaugusį svorį. Ir išbėgo! Su tais pačiais savo žygio batais. Bėgiojo, kaip išmano, pati sau, netoli namų. Bėgiojančią moterį pastebėjo Algimantas. Aktyvus vyras pradėjo kalbinti Rasuolę dalyvauti bėgimo varžybose, siuntinėjo įvairiausią bėgimo informaciją, nepailsdamas pasakojo ir drąsino pabandyti. Algimantas Kartočius (72 m.) – žmogus, kuriam Rasuolė amžinai liks dėkingą už atkaklumą ir įkvėpimą atveriant vartus į bėgimo pasaulį.

“Rasuole, aš dešimt metų ėjau iki 100 km nuotolio. KAIP tu tai darai?!“ 

Taip 2021m. euforijos ir azarto apimta, Rasuolė dalyvavo 38-iose varžybose, iš kurių 10 nubėgtų maratonų! O tų pačių metų žiemą, vos pradėjusi lankytis Fabijoniškių baseine (lauke sportuoti tuomkart jai pasirodė per šalta), dalyvavo ir savo pirmosiose plaukimo varžybose Plaukimas į Naujuosius ! Po šių varžybų įsigijo abonementą ir taip plaukia baseine ligi šiol. 


women wearing pink running challenge breast cancer prevention
Pink Run - rožinio kaspino paramos bėgimas prieš krūties vėžį. Rasuolė bėga 10km.

Rasuolė ypatingai brangina Aleksandro Sorokino, kurį dažnai čia pat ir sutinka, gausius patarimus ir juokiasi, kai Aleksandras sakė: “Rasuole, aš dešimt metų ėjau iki 100 km nuotolio. KAIP tu tai darai?!“ 


2022 m. vienos įspūdingesnių Rasuolės varžybų buvo #Bislett 24-Hour Indoor Challenge Norvegijoje, kuriose reikėjo 24 val. bėgti, o laimi ilgiausią nuotolį nubėgęs sportininkas. Rasuolė nubėjo 166.667 km, užimdama 41 vietą tarp 147 bėgikų ir 15-tą tarp 51-os moters, būdama 3-čia savo amžiaus grupėje. 

 “Man motyvacijos netrūksta, man kartais pritrūksta drąsos žengti pirmą žingsnį. Niekada neturiu ambicijų dėl greičio, man yra svarbiausią įveikti distanciją.“

2023 m. Rasuolė jau antrą kartą bėgo išsvajotame Paryžiaus maratone ir ketina grįžti 2024 m. Bei ypatingai laukia vasaros (swim, bike, run) nuotykių. Sekite Rasuolę –Facebook ar Instagram @rasuoled.


motris palaikymas apkabinimas laimingos varžybų finišas
Šeimos palaikymas.

Rasuolė įsitikinus, kad #vaikai mokosi iš tėvų – ne žodžiais, o darbais. Augindama 3 vaikus, gana jaunam amžiuje išsiskyrusi su vyru, Rasuolė atvirauja, kad sunkiausias etapas gyvenime -  kai negalėjo rasti darbo. Nors kompetencijos netrūko, moteris su 3 vaikais nebuvo laukiama darbdavių. Iki darželio Rasuolė atidavė vaikams visą meilę ir bučinius. Nors ašaros riedėjo vaikus pirmą kartą paliekant darželyje, tačiau raminosi, kad ąžuolai šiltnamyje neauga. Tik po ilgų paieškų džiaugėsi pagaliau gavusi darbą Danske banke. Spėja, tik dėl to, kad personalo vadovė pati augino 4 vaikus ir suprato visą gyvenimo subtilumą. Buvo nelengva derinti mažus vaikus, mokslus, darbą. Tačiau vaikai buvo ir yra Rasuolės didžiausia gyvenimo atrama ir įkvėpimas. Bėgdama savo pirmąjį 100-tuką Rasuolei suteikė papildomų jėgų tai, kad vaikai ja didžiuosis. Taip ir yra!


Buvo nelengva derinti mažus vaikus, mokslus, darbą. Tačiau vaikai buvo ir yra Rasuolės didžiausia gyvenimo atrama ir įkvėpimas. 

Rasuolė neabejoja, kad sportas jai labai padeda kasdieniame gyvenime. Iš dalies, net pakeitė mąstymą – daug dalykų Rasuolė pradėjo daryti kitaip, nei iki tol. Nebestato savęs į kitų įsivaizduojamus rėmus, nesivadovauja stereotipais. O įžeidimų gyvenime būta gausu: kai 23 m. darbo pokalbyje pardavėjos pozicijai Rasuolei pasakė, kad ji per sena; kai jaunystėje buvo vadinama senmerge (tekėjo būdama 25 metų); kai įstojo mokytis bakalauro universitete būdama 35 metų; kai nepritardami Rasuolės sprendimams ir atsidavimui sportui, nutrūko santykiai su tėvais. 

“Dabar man bėgimas yra, kaip kasdienis dantų valymas, į šį procesą net nebežiūriu, kaip į sportą. Tiesiog – mano kūno kultūra.

Šiandien ši sportuojanti moteris jaučiasi esanti laisvesnė, laimingesnė, į gyvenimą žiūrinti, kaip į nuotykį. Žiūrinti smalsiai, atvira širdimi į pasaulį ir jo galimybes.  Įsitikinusi, kad atskleista ilgaamžiškumo paslaptis - stipri sportuojanti moteris.


Su beribiu dėkingumu Rasuolė priima pažįstamų ir nepažįstamų žmonių palaikymą. Įdomu, kad su 70+ metų anyta ryšis kaip tik sustiprėjo, pastaroji tapo didžiausia Rasuolės sporto gerbėja!


Rasuolė įkvepia ir su pasimėgavimu bei azartu palydi naujas drąsuoles į fizinio aktyvumo pasaulį. Moteris ypatingai džiaugiasi savo pavyzdžiu išjudinusi aktyviau leisti laiką laiptinės kaimynus!


“Dabar man bėgimas yra, kaip kasdienis dantų valymas, į šį procesą net nebežiūriu, kaip į sportą. Tiesiog – mano kūno kultūra. Ir ši veikla man yra žymiai daugiau – bendruomenė, dvasia, vienybė, idėja, polėkis, svajonė kelrodė žvaigždė, protesto ir palaikymo forma. Aš nepailsdama ragauju, mėgaujuosi, ieškau, kas patiktų labiausiai. Dėkoju supantiems, palaikantiems, geriems žmonėms ir Dievui, kad atvedė į šį kelią. Esu labai laiminga!”


Savo soc. tinkluose, Rasuolė gausiai dalinasi savo treniruočių ir varžybų nuotykiais. Užsukite įsikvėpti. O susitikti ir drąsiai bendrauti kasdienybėje su Rasuole galite užsukę į Decathlon Lietuva parduotuvę Vilniuje, kur tampa labiau nei akivaizdu, kad sportas visiems, viskas sportui. 


Asmeninio archyvo ir varžybų organizatorių nuotraukos.





Comments


bottom of page