top of page
Search

Juneta Krylovaitė: transformuotis į žuvis ir plaukioti Vandenynuose. Perplaukti Lamanšo sąsiaurį.

Juneta Krylovaitė, 20m., Vilnius


“Per karantiną priaugau bene 20 kg antsvorio. Baseinai buvo uždaryti, negalėjau išeiti iš namų, bendrauti su bendraamžiais, išgyvenau depresyvias nuotaikas.” - pasakoja Juneta Krylovaitė (20 m.) apie sudėtingą gyvenimo laikotarpį. Iš kurio, tarsi iš miego, prikėlė atviro vandens varžybos jūrose ir galimybė prisijungti prie Nikolaj Anikejev ir Nino Fraguela. Komanda ruošėsi perplaukti Lamanšo sąsiaurį! 


mergina vandenyje ežere dėvi kepurelę akinukus su LTU atributika
Juneta vandenyje jaučias lyg žuvis.

Juneta Krylovaitė, plaukdama estafetę su lietuviu Nikolaj Anikejev ir prancūzu Nino Fraguela, liepos 2023 21d. perplaukė Lamanšo sąsiaurį per 12 val. 43 min. Juneta ir Nikolajus yra pirmieji lietuviai įveikę Lamanšą. Atviro vandens plaukimo treneris Jurgis Šeika talkino komandai šiame nuotykyje. Nors nuo Anglijos kranto iki Prancūzijos kranto 34 km., srovės ir vėjas prailgino plaukimą iki 55 km. Nepaisant to, oras rungčiai buvo puikus. O jie savo nuotykiu kvietė palaikyti ir paremti #Ankstukai fondą, dovanojant ligoninei inkubatorių neišnešiotiems kūdikiams. 

“Išskyrus tą pirmą startą Kuršių maratone, aš niekada daugiau nesu lipus į valtį, niekada nesu pasidavus.”

Iki šio didžiausio gyvenimo nuotykio Juneta plaukė ne vienerius metus. Kaip šiandien prisimena tą ankstyvą rytą, kai penkerių-šešerių metų, neatsiklausus, be jokios baimės, nuplaukė paskui jau a.a. Tauragės senelį per Jūros upę. Tauragės senelis, pripažįsta mergina, tapo Junetos sveikatingumo ir disciplinos įkvėpėju. 


Nors nuo mažens lankė plaukimo treniruotes baseine, treniravosi su treneriu ir komanda, profesionalia atlete Juneta savęs nelaiko. Tiesiog myli vandenį, daug treniruojasi ir jaučia azartą dalyvaudama varžybose. 


 “Mano, 14-metės, atviro vandens ilgiausio nuotolio startas įvyko 2017m. Plaukiau 1800 m. Platelių maratone. Tai buvo pirma patirtis, kuri visiškai nepatiko - tiesiog vimdė ežero vandens kvapas, baugino tamsa, žolės ir mamai pasakiau, kad gyvenime į atvirą vandenį nelipsiu!” - pasakoja Juneta. 


Juneta Krylovaitė plaukikė mergina vilki maudymosi kostiumėlį
Juneta Krylovaitė | Monika Cybas nuotrauka

Tačiau 2018 m. mergina pralaimėjo ginčą prieš mamą dėl eilinį sykį nekokybiškai atliktų namų darbų ir turėjo plaukti 5000 m. Joninių maratone, Šveicarijos tvenkinyje, Jonavos r.  “Tai buvo pirmas toks ilgas nuotolis. Patyriau organizmo šoką - nebuvau pratus prie šalto vandens, pirmus kelis šimtus metrų plaukiau iškėlus galvą virš vandens, kaip žąsis. Tačiau ilgainiui pavyko prisitaikyti, susirinkti mintis. O kai finišavus, paaiškėjo - atplaukiau antra tarp moterų, apėmė nevaldomas azartas nuo šiol dalyvauti visose galimose atviro vandens varžybose.” - šypsosi Juneta. Taigi nuo 2018 m. ji rinkosi visas ilgo nuotolio, atviro vandens varžybas ir nuosekliai joms ruošėsi.  

"Kai aš plaukiu varžybas, viskas apie ką galvoju - kaip man būti pirmai. Aš negalvoju apie tai, kad man įgėlė medūza. Kad dega mano kūnas - pilvas, rankos. Nes jeigu aš galvosiu apie medūzą, aš nepasieksiu savo užsibrėžto tikslo.” 

Tais pačias 2018 metais Juneta prisilietė prie savo tuometinės ribos. “Joninių maratonas buvo atrankinis į pirmą kartą vykusį Kuršių marių 10 000 m. plaukimą ir jame man, 15-metei leido startuoti. Deja, jis buvo pats nesėkmingiausias. Ten startavau dar neatsigavusi po kitų varžybų. Niekada neplaukus tokio ilgo nuotolio. Vanduo tesiekė 16’C. Tokio nuotolio varžybose tik 10% yra tavo fizinis pasiruošimas, o 90% - tavo psichologija, kiek esi pasiruošusi įveikti. Atsiskyriau nuo grupės, nuovargis paėmė viršų ir nepavyko nutildyti vidinio balso, pasidaviau ir pasiprašiau į valtį, nusiėmiau nuo varžybų. Ir toks vidinis šūdas užvirė, kai sužinojau, kad buvo likę tik 2000 m.! Išlipus krantan net neabejojau, kad grįšiu kitamet ir įveiksiu šį plaukimą.” - aistringai svarbaus įvykio emocija dalinasi Juneta, tęsdama: “Po pirmos nesėkmės - analizavau ir pergalvojau ką padariau gerai, ką blogai, ką galiu padaryti geriau. Žinojau visus veiksnius, kas buvo ne taip, kodėl man nepavyko. Ko gero dabar, tik jei gyvybei galėtų kilti grėsmė, nebaigčiau varžybų.” Ir 2019 m. pasiekė revanšą Kuršių mariose. 


apkūni mergina ilgi pirštai ranka maudomukas plaukimas
Juneta Krylovaitė | Monika Cybas nuotrauka

Ambicijos augo ir 2020 m. Juneta užsiregistravo 5 000 m plaukimui Ocean Man, tačiau dėl Covid viskas nusikėlė ir persimaišė. Juneta, kaip ir dažnas pasaulio gyventojas, išgyveno atskirties ir užsidarymo etapą. Ir tik 2022 m. rugpjūtį įvyko jos pirmas Ocean Man startas Bosforo sąsiauryje ir tais pačiais metais - Graikijoje. Įdomu, kad per karantiną priaugtų kilogramų dalis ištirpo baseino takelyje vos pradėjus ruoštis ilgiems nuotoliams, o likę pasitarnavo plaukiant šaltose jūrose ir sąsiauriuose.  


2022 m. Ocean Man Pasaulio Čempionate Graikijoje Juneta plaukė 5 000 m. didžiulėje audroje, stiprios srovės nešama tokį atstumą nuplaukė per 1 val. Artėjant prie kranto, nuslydo nuo bangos ir, kaip skalbimo mašinoje, merginą prasuko banga. Tuomkart pavyko sėkmingai išplaukti. “Aš intuityviai jaučiu vandenį, perpratau, kada banga lūžta, kada artėja, kaip ja pasinaudoti savo naudai. Kalbu su bičiuliais ir neretai girdžiu - “man reikėjo išmokti plaukti, man reikėjo prisijaukinti vandenį”, tuo tarpu, kiek save prisimenu - manęs nebaugino gylis. Aš neturiu baimės vandeniui.” - pasakoja Juneta. 


moteris ir vyras maudosi jūroje didelės bangos
Besitreniruojant Lamanšui su Nikolaj Anikejev. Asmenino albumo nuotrauka.

Tęsiant baimių temą, Juneta netikėtai užsimena: “Paradoksalu - turiu didžiulę, nepaaiškinamą baimę liftams! Ko gero, per stipriai jaučiu variklio vibraciją. Negaliu paaiškinti. O mano emocijų paleidimo receptas - iškeikiu viską, ko bijau, tačiau su liftu nepavyksta. Taigi, kur galiu, stengiuosi jų išvengti - lipu laiptais.” 

“Baseine viskas trunka trumpiau, aiškiau. O mane įkvėpė ta atviro vandens nežinomybė, neapibrėžtumas.”

Paprašyta pasidalinti savo vandens pajautimu Juneta tęsia pasakojimą: “Tarp plaukimo baseine ir atvirame, gamtos veikiamame vandenyje matau reikšmingą skirtumą. Ežeras - labiau stabilus, gali būti vėjas, bangelės, tačiau, iš esmės, srovių čia nėra. Tuo tarpu jūra, sąsiauriai, vandenynai - veikiami gamtos dėsnių, čia viskas keičiasi labai greitai. Sūriame vandenyje reikia išsiugdyti jautresnį vandens pajautimą, temperatūrinį skirtumą, perprasti bangas, sroves. Pavyzdžiui, “gerosios” srovės, kurios tave temptų, yra kaip taisyklė keliais laipsniai šaltesnės, negu tos, kurios yra labiau “stovinčios”. Taigi jei plauki šiltesnėje srovėje, tenka įdėti daugiau darbo, nei plaukiant šaltesnėje. Jūrose ir vandenynuose atsiranda medūzų ir kitų gyvių, galima sutikti delfinų. Ir mane labai žavi visas šis neapibrėžtumas. Tiesa, neišvengiami susidūrimai su medūzom, kurių apstu, yra skausmingi. Vienu metu gali užplaukti ir ant didelio jų būrio. Jeigu medūza balta - skausmas 1 iš 10 balų. Jeigu margesnė - violetinė, rožinė - skausmo skalė siekia iki 6-9. Tačiau, kai aš plaukiu varžybas, viskas apie ką galvoju - kaip man būti pirmai. Aš negalvoju apie tai, kad man įgėlė medūza. Kad dega mano kūnas - pilvas, rankos. Nes jeigu aš galvosiu apie medūzą, aš nepasieksiu savo užsibrėžto tikslo.” 

"Sporte - sėkmė - nesėkmė lydi nuolat. Tai yra neatsiejama dalis. Tikiu, pasiryždama tokiems nuotykiams augu ir stiprėju psichologiškai, kyla mano savivertė, tokiais momentais aš savimi neapsakomai didžiuojuos."

moteris plaukia hidrokostiumas
Juneta Krylovaitė | Monika Cybas nuotrauka

Nors draugai neretai nesupranta Junetos aistros ir atsidavimo treniruotėms, artimiausi žmonės labiausiai ją palaiko: “Mano tėvai išsiskyrė, kai man buvo 4m. Mama mane nuolat skatina, pastūmi bandyt, ryžtingai mėginti nepatirtus vandenis. Tuo tarpu tėtis labai jaudinasi ir palaiko finansiškai mano svajones. Branginu ryšį su abiem, myliu abu ir jų palaikymas man ypatingai svarbus. Gal tik per retai jiems tai pasakau ir garsiai padėkoju.”


komanda perplaukė Lamanšo sąsiaurį mergina Lietuvos vėliava
Komanda - Nikolaj Anikejev, Nino Fraguela ir Juneta Krylovaitė perplaukusi Lamanšo sąsiaurį su treneriu Jurgis Šeika. Asmenino albumo nuotrauka.

“Sporte - sėkmė - nesėkmė lydi nuolat. Tai yra neatsiejama dalis. Tikiu, pasiryždama tokiems nuotykiams augu ir stiprėju psichologiškai, kyla mano savivertė, tokiais momentais aš savimi neapsakomai didžiuojuos. Aš jaučiu, kad nenoriu eiti klasikiniu keliu, kai baigus mokyklą keliaujama į universitetą, tada - darbas, šeima, vaikai ir įsisukama tradicinėje sekoje. Aš džiaugiuosi turėdama šeimos palaikymą bandyti gyventi kitaip, kurti savo kelią. Aš ieškau kur yra mano ribos, ką aš galiu įveikti, o kas šiandien man dar yra nepasiekiama. Taip aš susipažįstu su savimi. Taip aš patiriu laimę. Ir man tai ir yra pagrindinė motyvacija.”- apibendrina Juneta Krylovaitė, 20 metų mergina, su komada perplaukusi Lamanšo sąsiaurį. 


Ir kol 2025 m. vasarą Juneta ruošiasi įveikti Lamanšą plaukdama SOLO, ją galite sutikti ir pakalbinti “Vichy” vandens parke Vilniuje. Juneta nuostabiai bendrauja su vaikais ir su jų mokymu sietų savo ateitį.


Išsamiai komandos Lamanšo kelionė įamžinta Facebook paskyroje “Enjoy it. Per Lamanšą”


Monika Cybas @mosto.run nuotraukos specialiai STIPRI istorijai.




Comments


bottom of page